top of page

Domeinautoriteit en linkbuilding in 2023

Bijgewerkt op: 5 feb.

Ieder domein heeft een bepaalde autoriteit. Domeinen met hogere autoriteit ranken gemakkelijker in Google dan een domein met een lage autoriteit. De autoriteit van een domein is afhankelijk van bijna alle factoren op het gebied van SEO, zoals een juiste header structuur en een goede laadsnelheid. Één factor echter heeft de grootste invloed van allemaal op domeinautoriteit, namelijk externe links naar je website (backlinks). In dit hoofdstuk gaan we het hier over hebben.


Belangrijke termen voor dit hoofdstuk

Termen

Uitleg

Backlink

Een link van een andere site naar jouw website. Een backlink kan nofollow of dofollow zijn. Een dofollow link draagt autoriteit over, zodat je domein een hogere autoriteit krijgt. Een nofollow link draagt geen autoriteit over, dus helpt niet bij het krijgen van een hogere autoriteit voor je website.

Private blog network (PBN)

Een netwerk van domeinen die naar elkaar linken om elkaar zo autoriteit te geven. Dit mag officieel niet volgens de Google richtlijnen, omdat je de domein autoriteiten op deze manier manipuleert. Dit kan resulteren in een Google penalty (je domein gaat lager ranken).

Linkbuilding

Backlinks verkrijgen naar je website. Dit kan op veel verschillende manieren.

Domeinautoriteit

De kracht van je domein in Google. SEO tools gebruiken verschillende meetmethoden voor domein autoriteit, namelijk domain rating (Ahrefs), domain authority (Semrush) en trust flow (Majestic). Al deze meetmethoden zijn op een schaal van 0 tot 100, waar 0 het slechtst is en 100 het best. Ofwel, een domein met een domain rating van 60 zal over het algemeen beter ranken in Google dan een domein met een domain rating van 30. 0-20: Slechte domein autoriteit 21-40: Redelijke domein autoriteit 41-70: goede domein autoriteit 71-100: waanzinnige domein autoriteit

Anchor text

Tekst dat een link bevat naar een andere website of pagina. Ook wel te herkennen aan dat deze tekst meestal blauw en onderstreept is.


Wat heeft allemaal invloed op de autoriteit van een domein?


Er zijn veel factoren die invloed hebben op de autoriteit van een domein. Hieronder zie je de belangrijkste factoren voor het bepalen van de autoriteit van een website


Kwaliteit van de content

SEO_backlinks

Google herkent wanneer een site goede content heeft. Op dit moment zal Google dit domein een hogere autoriteit toebedelen. Wanneer de content slecht is zal het domein minder autoriteit hebben. In het hoofdstuk ‘’content SEO’’ kun je lezen hoe je goede content schrijft.


Kwaliteit en kwantiteit van backlinks


Backlinks spelen de grootste factor op het gebied van domeinautoriteit. Sites met een hoge autoriteit hebben veel backlinks van hoge kwaliteit. Later in dit hoofdstuk gaan we dieper in op hoe je de kwaliteit van een backlink kunt inschatten.


Laadsnelheid


Een trage website zal relatief een lagere autoriteit hebben dan een snelle website. Lees de blogpost over laadsnelheid om te leren hoe je zorgt dat de laadsnelheid van je website goed is.


Algehele reputatie van website/bedrijf


Bekende bedrijven zullen minder backlinks nodig hebben om voor hun website een hoge autoriteit te behalen, omdat de algehele bekendheid van de website/bedrijf beter is dan van bijvoorbeeld een klein bedrijf.Hoe jij ervoor zorgt dat je website een hoge autoriteit heeft


De basics van je website optimaliseren

SEO_domeinautoriteit

Zorg ervoor dat:

 1. Je laadsnelheid goed is

 2. Je content geoptimaliseerd is

 3. Je header structuur juist is

 4. Je website mobielvriendelijk is

 5. Je site geen site errors heeft


Hoe verkrijg je backlinks?


Wanneer je basics zijn geoptimaliseerd, kun je beginnen met linkbuilding. Met linkbuilding zorg je dat je site meer backlinks krijgt, waardoor je site een hogere domein autoriteit krijgt. Er zijn verschillende manieren om linkbuilding op te pakken:


Guest posting op andere websites


Je kunt een website zoeken die in dezelfde niche zit als jij, maar geen concurrent van je is. Je kunt deze site een email sturen met de vraag of je een blogpost mag schrijven voor op hun website, waar je een link in plaatst naar je eigen website. Op deze manier geef je de site waar je post voor schrijft waarde door content voor hen te creëren en in ruil daarvoor krijg jij een link naar je website.


Skyscraper techniek


Met de skyscraper techniek doe je onderzoek naar de content die rankt op zoekwoorden in je niche. Daarna ga je zelf content schrijven dat beter is dan de huidige content dat rankt op een bepaald zoekwoord, waarmee je hoopt op plaats één te ranken op Google. Wanneer je de beste content in je niche schrijft, willen veel mensen je content benoemen in de content die zij schrijven, waarbij ze vaak een link plaatsen naar het originele artikel van jou. Op deze manier kun je organisch links verkrijgen. Deze techniek is wel tijdsintensief.


Links kopen

logo_Hulc

Naast de eerste 2 technieken kun je ook backlinks kopen. Hulc.nl en Allthewayup.nl zijn goede websites hiervoor. Echter moet je wel goed oppassen bij het kopen van backlinks. De meeste links die worden aangeboden op deze platforms zijn van erg lage kwaliteit. Echter zitten er ook een aantal parels tussen die je domein autoriteit kunnen verbeteren.


Belangrijk: Google wilt niet dat websites gekochte links hebben aangezien websites op deze manier hun eigen domein autoriteit kunnen manipuleren. Wanneer je alleen backlinks koopt loop je een klein risico op een Google penalty. Combineer het kopen van links dus altijd met organische linkbuilding strategieën, zoals guest posting en de skyscraper techniek.Wat zijn de eigenschappen van goede backlinks?


 1. Wanneer je backlinks vergaard is het belangrijk dat de backlinks die je krijgt van hoge kwaliteit zijn. Zeker wanneer je backlinks koopt is het belangrijk dat je zeker weet dat je een goede backlink krijgt, voordat je er geld aan uitgeeft. Hieronder zie je wat een backlink goed of slecht maakt.

 2. Zorg dat de website waarvan je een backlink vergaard in dezelfde taal is als je eigen website. Google herkent wanneer een site met een andere taal linkt naar je site en ziet dat als een verdachte backlink.

 3. Zorg dat de website waarvan je een backlink vergaard geen deel uitmaakt van een private blog network. Wanneer je veel backlinks hebt van domeinen die zich in een private blog network bevinden, loop je het risico op een Google penalty.

 4. Het is altijd raadzaam om voordat je een backlink vergaard te checken of het domein deel uitmaakt van een private blog network. Dit doe je door de backlinks te checken die naar het domein gaan. Wanneer de domeinen die linken naar het domein waar je een link op wilt vergaren een gelijke lay-out en veelal dezelfde content hebben, kun je vrijwel met zekerheid zeggen dat het domein deel uitmaakt van een PBN.

 5. Zorg ervoor dat de website waarvan je een backlink vergaard zelf een goede domein autoriteit heeft. Zelf gebruiken we een regel die zegt dat het domein een domain rating (Ahrefs) van boven de 30 moet hebben.

 6. Zorg ervoor dat de niche van de website waar je een backlinks vergaard op een of andere manier verwant is aan jouw niche, zodat de backlink relevant is. Een link van een supplement website naar een site waar trainingsprogramma’s worden verkocht is een relevante link. Een link van een hondenvoer website naar een website van een tandarts is niet erg relevant.

 7. De gemakkelijkste links zijn van nieuwswebsites, omdat deze in zeker mate relevant zijn voor bijna alle websites.

 8. Zorg dat de anchor text keywords bevat. Dit moet je niet bij iedere backlink doen aangezien Google dit dan kan zien als manipulatie, maar wanneer maximaal 80% van je anchor texts keywords bevat is het geen probleem en is het zelfs erg bevorderlijk voor SEO.


conclusie


Zorg dat de basics van je site goed zijn, dat je consequent aan linkbuilding doet en zorg dat de backlinks die je bouwt van hoge kwaliteit zijn.


Veelgemaakte fouten


Alleen maar dofollow links hebben

SEO_backlinks

Veel mensen zorgen dat ze alleen dofollow links krijgen, omdat deze links waarde overdragen naar je website. Daarentegen moet een linkprofiel er organisch uitzien, aangezien het er anders op lijkt dat je de Google rankings probeert te manipuleren. Google ziet dit en kan je mogelijk een Google penalty geven.


Ofwel, zorg dat minstens 20%

van de links naar je website nofollow

links zijn.Kwantiteit boven kwaliteit


Linkbuilding agency;s bouwen vaak veel backlinks van lage kwaliteit omdat het makkelijk en goedkoop is. Op lange termijn is dit echter niet de juiste manier om Google rankings op te bouwen. Zorg dat de kwaliteit van de backlinks naar je website goed is, om langdurige Google rankings op te bouwen. Ofwel: kwaliteit boven kwantiteit.Niet onderhandelen bij het kopen van backlinks


Uit eigen ervaring kun je vrijwel altijd 30-40% korting krijgen wanneer je goed onderhandelt voor backlinks. Ofwel, ga nooit direct akkoord met het voorstel van de aanbieder, maar ga altijd onderhandelen.Denken dat backlinks niet werken wanneer je niet binnen een week resultaten ziet


Google rankings opbouwen duurt lang. Het kan tot 6 maanden duren totdat je de effecten ziet van een linkbuilding campagne. Ofwel, wanneer je niet direct resultaten ziet, Raak niet in paniek!3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page