top of page

Hoe je de laadsnelheid van je site optimaliseert

De laadsnelheid van een site heeft enorme impact op SEO. Wanneer de laadsnelheid van je site goed is, zal je site hoger ranken in Google. Wanneer de laadsnelheid van je site erg laag is zal het erg moeilijk worden om te ranken binnen Google.


Belangrijke termen voor dit artikel

Termen

Uitleg

Afbeeldingen comprimeren

Afbeeldingen kleiner in grootte maken, zodat het minder tijd kost om de afbeeldingen in te laden.

Webhosting

Via welke servers je website wordt gehost. Als deze servers goed zijn verlaagt dat de laadtijd, wanneer het slechte servers zijn gaat de laadtijd van je website omlaag.

Conversieratio


Hoeveel procent van je bezoekers een bepaalde actie onderneemt op je website, zoals het kopen van een product


Pixels

Wanneer je wilt dat bijvoorbeeld facebook data van je website kan verkrijgen, plaats je een pixel op je website waarmee facebook toegang krijgt tot de data van je website. Deze pixel is een kort stukje code wat je plaats op iedere webpagina van je website.


Laadsnelheid_SEOWat is de impact van laadtijd op de prestaties van je website?

data_laadtijd_SEO

Ten eerste wil ik even de urgentie van een lage laadtijd duidelijk maken met de afbeelding hiernaast.


Wanneer je laadtijd van 1 naar 5 seconde gaat, zie je dat bijna het dubbele aantal mensen zal bouncen van je website. Ofwel, als je laadtijd goed is kun je ongeveer het dubbele aantal bezoekers vasthouden op je website.


Daarnaast heeft laadtijd een grote invloed op de conversieratio van je webpagina. Één seconde verbetering in laadtijd kan snel een 20% verbetering in conversies opleveren. Dit betekent dat je een stuk minder betaald per verkoop als je betaalde advertenties gebruikt met een verbetering van één seconde in laadtijd.Wat heeft allemaal invloed op de laadsnelheid van je website?


Je webhosting


Wanneer je een goede host hebt, zal dit de laadsnelheid van je website verbeteren. Met slechte hosting zal de laadtijd van je website toenemen.


Format van je afbeeldingen


Wanneer je afbeeldingen niet gecomprimeerd zijn en de bestandsgrootte groot is, kost het meer tijd om de afbeeldingen in te laden wanneer iemand op je website beland.


Gebruik van video’s op je website


Video’s zijn grotere bestanden dan afbeeldingen, waardoor het veel tijd kost om een video in te laden. Video’s kunnen echter wel resulteren in een verbetering in conversies. Het is aan te raden niet meer dan één video te gebruiken per pagina.


Gebruik van pixels op je website

Pixels_laadsnelheid_SEO

Wanneer je veel pixels op je website hebt kan dit de laadsnelheid aanzienlijk vertragen. Het is dus belangrijk dat je alleen de noodzakelijke pixels op je website hebt staan.


Gebruik van redirects op je website


Redirects zorgen voor een hogere laadtijd van je webpagina’s. Het is aan te raden om zo min mogelijk redirects te gebruiken op je website.


Plugins


WordPress plugins werken een beetje hetzelfde als pixels. Sommige plugins kunnen het aanzienlijk gemakkelijk maken om te werken met WordPress en deze plugins moet je ook zeker behouden, maar vaak laten mensen ongebruikte plugins ook geactiveerd staan, wat een negatieve invloed heeft op de laadsnelheid van je website.Hoe zorg je dat de laadsnelheid van jouw website goed is?


Heb goede webhosting voor je website


Zorg dat de webhost die je kiest een goede reputatie heeft. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan reviews.

Webhosting_SEO

Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor een webhosting pakket met voldoende opslagcapaciteit en bandbreedte om aan de behoeften van de website te voldoen. Als een website veel bezoekers heeft of veel grote afbeeldingen of andere media bevat, kan het nodig zijn om voor een groter pakket te kiezen om te voorkomen dat de website

traag wordt.


Comprimeer de media op je website


Voor WordPress:


WP Smush is een handige plugin om je afbeeldingen te comprimeren in WordPress. Volg de volgende stappen om je afbeeldingen te comprimeren:


 1. Ga naar de plugin pagina in je WordPress dashboard en zoek naar WP Smush

 2. Klik op "Installeren" en vervolgens op "Activeren" om de plugin te installeren en te activeren.

 3. Ga naar de plugin instellingen en configureer de plugin naar wens, zoals het instellen van de kwaliteit van de gecomprimeerde afbeeldingen.

 4. Upload je afbeeldingen naar WordPress zoals je normaal zou doen, en de plugin zal automatisch de afbeeldingen comprimeren.


Nadat de afbeeldingen zijn gecomprimeerd, zullen ze kleiner zijn in bestandsgrootte zonder dat er verlies van kwaliteit optreedt. Dit zorgt ervoor dat je website sneller zal laden en dat de afbeeldingen minder ruimte innemen op de server.


Zonder WordPress


Mocht je geen gebruik maken van WordPress, dan kun je handmatig je afbeeldingen comprimeren door de volgende stappen uit te voeren:


 1. Ga naar: https://cloudconvert.com/webp-converter

 2. Upload de afbeelding(en) die je wilt comprimeren

 3. Converteer de afbeeldingen naar WEBP bestanden

 4. Upload de geconverteerde afbeeldingen naar je content management system

Gebruik maximaal één video per pagina


Video’s kosten veel tijd om in te laden. Daarentegen kunnen video’s wel zorgen voor een hogere conversieratio op je website. Voor een goede balans wordt aangeraden om niet meer dan één video te gebruiken per pagina, om je laadsnelheid niet teveel te verslechteren.


Gebruik alleen noodzakelijke plugins en pixels op je website


Kijk goed naar de waarde die een plugin of pixel toevoegt. Een Facebook pixel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je Facebook advertenties de beste prestaties behalen, wat natuurlijk erg waardevol is. Een plugin die je nooit gebruikt daarentegen doet niets anders dan de laadsnelheid van je site slechter maken. Deze zou geen plaats moeten hebben op je website en zou je moeten verwijderen.


Gebruik zo min mogelijk redirects op je site


Zie hieronder een lijst met de enige situaties waar het goed is om een redirect te gebruiken:

404_error

 1. Voorkomen dat bezoekers een 404-foutmelding (pagina bestaat niet) te zien krijgen als ze een verouderde of onjuiste link volgen. Ofwel: wanneer je een pagina wilt verwijderen, maar de pagina nog steeds bezoekers krijgt.

 2. Wanneer je de URL's van de pagina’s gaat aanpassen. Zorg dat je

 3. de oude URL's dan redirect naar de nieuwe URL's.

 4. Wanneer je jouw website volledig verhuist naar een ander domein of als je 2 websites wilt samenvoegen naar 1 website


In iedere andere situatie wordt het niet aangeraden om redirects te gebruiken.Veelgemaakte fouten


Te grote afbeeldingen en meerdere video’s op één pagina


Door te grote afbeeldingen en meerdere video’s op één pagina te zetten kost het meert tijd om de pagina in te laden .Zorg dat je bovenstaande richtlijnen volgt.


Teveel plugins en pixels op je website


Veel bedrijven plaatsen pixels op hun site en verwijderen deze niet wanneer ze de tool niet meer gebruiken. Dit is natuurlijk erg zonde aangezien dit ervoor zorgt dat de laadtijd slechter wordt.Conclusie


Bij het ontwerpen van een website is het belangrijk om te zorgen voor een snelle en efficiënte pagina laadtijd. Hierdoor zullen bezoekers een positieve gebruikerservaring hebben en blijven ze langer op de site. Zorg ervoor dat je alleen noodzakelijke plugins en pixels gebruikt en comprimeer je afbeeldingen. Probeer ook maximaal één video per pagina te gebruiken. Daarnaast is het aan te raden om goede webhosting te gebruiken en zo min mogelijk redirects op de site te plaatsen.
2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page