top of page

Hoe werkt een sitemap voor SEO precies?

Een ontzettend belangrijke factor voor SEO is het hebben van een sitemap. Wat is een sitemap precies en hoe genereer je een sitemap? In dit artikel ga ik hier dieper op in.


Belangrijke termen voor dit artikel

Termen

Uitleg

XML Sitemap

Een bestand waar alle essentiële pagina's van een website in staan, zodat Google ze allemaal kan crawlen.

Pagina’s indexeren

Het herkennen van de webpagina’s door Google en ze laten ranken in de zoekresultaten. Je kunt een ‘’noindex’’ tag gebruiken als je een pagina niet wilt laten ranken binnen Google. Dit doe je door deze tag toe te voegen in de sitemap.

Crawler


Een robot die op je site gaat om alle pagina’s te vinden en te herkennen. Wanneer je je sitemap upload in Google Search console (zie later dit artikel) zal Google de pagina’s gaan crawlen om ze zo te indexeren.


Wat is een sitemap en waar dient het voor?


Een sitemap helpt Google met begrijpen van de structuur van jouw website. Wanneer je website makkelijk te analyseren is door Google rankt je site hoger in de zoekresultaten. Daarnaast helpt een sitemap Google om je webpagina’s te indexeren. Ofwel: Google erkent het bestaan van de webpagina’s en laat ze ranken in Google. Een sitemap kost niet veel tijd om te maken en kan een erg positief effect hebben op je rankings binnen Google.


Een XML sitemap ziet er zo uit:

Sitemap_SEO












Hoe genereer je een sitemap?

Yoast_SEO_Sitemap

Je kan een gratis sitemap genereren met de Yoast SEO Plugin voor Wordpress. In de instellingen kan je de sitemap aanzetten.


Wanneer je geen Wordpress gebruikt of geen toegang hebt tot plugins, kun je deze tool gebruiken om gratis een sitemap te laten genereren: https://www.xml-sitemaps.com/.


Nadat je de sitemap hebt gegenereerd moet je hem uploaden op een nieuwe webpagina met de volgende URL: https://<domeinnaam>.nl/sitemap_index.xml. Wanneer je Yoast SEO gebruikt hoef je dit niet te doen. Yoast SEO genereert deze pagina automatisch.


Nadat je je sitemap hebt gegenereerd en op een webpagina hebt gezet moet je deze nog uploaden binnen Google Search Console.


Dit doe je zo:

Google_Search_console

  1. Login in Google Search Console. Mocht je nog geen account hebben moet je deze even aanmaken en je website koppelen.

  2. Druk op ‘’sitemaps’’ in het menu aan de linkerkant.

  3. Voer dit in in de balk op je scherm achter je domeinnaam: sitemap_index.xml en druk op verzenden.

Hierna is je sitemap succesvol geüpload en hoef je niets meer te doen.


Veelgemaakte fouten


Teveel pagina’s in de sitemap


Google heeft een crawl budget voor elke website. Wanneer je bijvoorbeeld 50000 pagina’s in je sitemap hebt staan, zal Google niet alle pagina’s crawlen en dus niet indexeren. Het risico is dat Google ook een aantal belangrijke pagina’s overslaat en deze dus niet indexeert. Zorg dat je maximaal 10000 pagina’s in je sitemap hebt.


Login, contact, wachtwoord herstel en over ons pagina niet in de sitemap stoppen.


Deze pagina’s hoeven natuurlijk niet te ranken binnen Google, maar Google kan door middel van deze pagina’s de structuur van je website makkelijker begrijpen. Wanneer Google je website makkelijker kan begrijpen, zal je website hoger ranken in Google!



0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page